300.000 de euro finanţare, mentorat, consultanţă de specialitate şi pregătire pentru atragerea de investiţii în cadrul Black Sea ClimAccelerator, programul de accelerare pentru startup-urile green şi soluţii de eco-inovare

J.P.
Comunicate de presă / 12 august 2021

În contextul în care amprenta de carbon creşte de la un an la altul, iar resursele naturale disponibile pentru un an de zile se consumă de două ori mai repede, nevoia de soluţii sustenabile este mai stringentă ca oricând. Consorţiul format din Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din România şi Innovation Starter din Bulgaria, cu sprijinul EIT Climate KIC, dezvoltă Black Sea ClimAccelerator, un program de accelerare pentru startup-urile green şi soluţii de eco-inovare prin care vrea să contribuie la rezolvarea problemelor globale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Prima ediţie a Black Sea ClimAccelerator va susţine 42 de startup-uri green din România şi Bulgaria, aflate în diferite stadii de dezvoltare, cu mentorat, consultanţă în afaceri şi pregătire pentru atragerea de investiţii, dar şi de o finanţare totală de 300.000 de euro. Participarea în cadrul programului de accelerare este gratuită şi include activităţi de sprijin personalizate, împărţite în 3 categorii, în funcţie de nevoile de creştere.

Startup-urile care au o idee şi sunt în stadiul incipient se încadrează în prima categorie - Early stage. 16 astfel de startup-uri din România vor primi un grant în valoare de 5.000 de euro oferit de EIT Climate KIC şi vor beneficia de workshop-uri de validare a ideii de business şi product-solution fit.

Startup-urile care au un prototip validat cu clienţi se încadrează în categoria a doua - MVP. Pentru astfel de startup-uri există 6 locuri disponibile în program, cu beneficii precum un grant de 20.000 de euro oferit de EIT Climate KIC, acces la workshop-uri pe teme de marketing şi vânzări, monetizare şi stabilire a preţului, aliniere în echipă, scalare a afacerii, precum şi consultanţă de specialitate în funcţie de nevoile specifice.

Startup-urile care au soluţii scalabile se înscriu în categoria a treia - Growth. 6 astfel de startup-uri din România vor beneficia de sesiuni de consultanţă de specialitate pe nevoile lor specifice, inclusiv pe înţelegerea terms sheet-urilor pentru investiţii (aspectele comerciale esenţiale alte tranzacţiei - economice şi privind controlul asupra startup-ului), de activităţi de identificare a oportunităţilor de granturi atât la nivel local, cât şi internaţional şi de activităţi de facilitare şi suport care să le pregătească pentru atragerea de investiţii şi finanţări.

Toate startup-urile înscrise vor participa şi la sesiuni de mentorat individuale, sesiuni de peer sharing la nivel naţional şi internaţional şi se vor conecta cu actori cheie din ecosistem, prin activităţi desfăşurate preponderent online. În plus, startup-urile din categoriile 2 şi 3 vor participa la evenimente şi târguri naţionale şi internaţionale şi la Demo Day, un eveniment naţional în care îşi vor prezenta soluţia în faţa jucătorilor cheie din piaţă şi vor participa la sesiuni de networking.

"Suntem într-un moment în care nevoile planetei nu mai pot fi ignorate şi e nevoie de astfel de soluţii antreprenoriale, de business, nu doar civice, care să prevină decalajul între disponibilitate şi consum al resurselor. Tocmai de aceea, ne bucurăm să coordonăm această iniţiativă prin care startup-urile cu soluţii sustenabile capătă coerenţă şi impact, în primul rând, dar şi mentorat şi finanţare pentru a-şi dezvolta afacerea. Black Sea ClimAccelerator este o adevărată pistă de lansare şi accelerare pentru aceste startup-uri, dar şi o oportunitate de dezvoltare a comunităţii de antreprenori cu soluţii green", spune Adina Creţu, Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest.

Înscrierile pentru startup-urile din categoriile 1 şi 2 sunt deschise până pe 15 septembrie. Procesul de selecţie pentru participarea în program va fi realizat de către un juriu format din membri cu expertiză diversă atât din mediul antreprenorial, cât şi din mediul corporate şi ONG. Startup-urile din categoria 3 vor intra în program în urma unei invitaţii din partea organizatorilor şi în urma unui proces de selecţie personalizat, realizat împreună cu un juriu format din investitori şi business angels. Mai multe detalii despre înscrierea în program pot fi găsite pe website-ul Impact Hub Bucharest şi The Climate Vertical.

Toate startup-urile participante în program vor fi anunţate pe 22 septembrie. În perioada octombrie-noiembrie se vor desfăşura activităţile de sprijin pentru startup-urile din categoria Early stage, iar din octombrie până în decembrie, durează activităţile pregătite pentru startup-urile din categoriile MVP şi Growth. Pe 9 decembrie va avea loc Demo Day, evenimentul în cadrul căruia startup-urile îşi pot prezenta soluţiile.

"În România există un nivel foarte ridicat de conştientizare a nevoii de rezolvare a problemelor de mediu, şi ştim că există un potenţial mare în comunităţile din care facem parte. Din acest motiv trebuie să ţintim sus şi să începem imediat să facem tranziţia de la stadiul de idee la prototipare, validare şi implementare de soluţii de eco-inovare sustenabile cu impact pozitiv. Când spun sustenabil mă gândesc la un proiect care are impact şi are un model de business care permite crearea de venituri din comercializarea produsului sau serviciului. Nevoile prezente de dezvoltare ale unei soluţii de eco-inovare trebuie atent analizate din punct de vedere al resurselor utilizate astfel încât să nu compromită capacitatea de dezvoltare din viitor a acelei soluţii", spune Vlad Gliga, Co-founder The Climate Vertical & CEO Rubik Hub.

Echipa de juraţi care va selecta startup-urile participante în program îi include pe: Adina Creţu - Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest, Vlad Gliga - CEO Rubik Hub & Co-founder The Climate Vertical, Mona Nicolici - Sustainability & CSR Consultant, Hanny Bratu - Marketing & Fundraising Manager WWF România, Cristina Ţoncu - Program Director Techcelerator, Vlad Panait - Managing Partner & Founder Sparking Capital VC, Andrei Dudoiu - Managing Partner SeedBlink.

Din echipa de mentori care va susţine startup-urile pe tot parcursul programului de accelerare fac parte: Marian Chiracheş - Senior Category Manager CEE Intersnack, Mircea Ilie - Sustainability Leader IKEA Romania, Armina Sirbu - Antreprenor, Trainer, Consultant Rent eBrains, Ice Breaker, Reb Translations, Paul Kallmes - VC Fund Advisor & IP Consultant San Francisco, Oscar Kneppers - Investor & entrepreneur Amsterdam, Radu Păltineanu - Explorer & speaker, Ela Asaftei - Startup program manager, Răzvan Căpăţână - Angel investor, Valentin Ţoc - Startup program manager, Ionuţ Amariei - Startup program manager, Mihai Zânt - International Coach and Trainer Humanistic, Lucian Grămescu - Head of Operations RGT Cycling, Ana-Maria Andronic - Head of Intellectual Property & Technology DLA Piper Bucharest, Ana-Maria PARASCHIV - Expert Economie Circulară & Founder Ubuntu World.

"În cadrul aceluiaşi startup avem nevoie de un echilibru între cei 3 piloni care îi asigură existenţa pe termen lung: oameni, mediu şi profit. Căutăm echipe de fondatori de startup de eco-inovare care au găsit o problemă care merită rezolvată şi au identificat soluţia potrivită, urmând ca echilibrul între piloni să îl dezvoltăm în cadrul programului. Ştim că nimeni nu poate face aceste lucruri singur. Aşa că ne bucurăm de dezvoltarea unui consorţiu împreună cu Impact Hub Bucharest şi Innovation Starter din Sofia care creează deja un context favorabil pentru soluţii de eco-inovare", completează Vlad Gliga, Co-founder The Climate Vertical & CEO Rubik Hub.

Black Sea ClimAccelerator, dezvoltat în parteneriat cu EIT Climate KIC, devine parte dintr-un ecosistem de 7 consorţii din peste 30 de ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb